תודה מיוחדת לשרח בייזר על הסיוע בתרגום לפינית.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "תודה מיוחדת לשרח בייזר על הסיוע בתרגום לפינית."

Transkriptio

1 Lasten oma Haggada

2 תודה מיוחדת לשרח בייזר על הסיוע בתרגום לפינית.

3 KADESH Kaikille läsnäoleville täytetään ensimmäinen viinilasi. Nyt olen valmis suorittamaan tämän käskyn ja lausumaan ensimmäisen neljästä viininjuonti siunauksista. Näin muistan Jumalan lupauksen pelastaa meidät egyptiläisten käsistä. KIDDUSH Kiitetty olet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka luot viiniköynnöksen hedelmän. Kiitetty olet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka olet valinnut meidät kaikista kansoista ja olet pyhittänyt meidät käskyilläsi. Sinä, Herra, meidän Jumalamme, olet rakkaudessasi suonut meille ( Sapattina lisätään: Sapatin lepoa varten) juhlat iloksemme, pyhäpäivät riemuksemme, tämän (Sapattipäivän ja tämän) happamattoman leivän juhlan, vapautuksemme ajan (rakkaudessa) pyhän kokoontumisen Egyptistä-lähdön muistoksi, sillä sinä olet valinnut ja pyhittänyt meidät kaikista kansoista (rakkaudessa ja armossa) ja antanut meidän päästä osalliseksi (Sapatista ja) pyhistä juhlapäivistäsi iloksemme ja riemuksemme. Kiitetty olet sinä Herra, joka pyhität (Sapatin ja) Israelin ja juhia-ajat. Kiitetty olet sinä Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka olet antanut meidän elää ja kokea ja saavuttaa tämä juhla-aika. Kallistutaan vasemmalle ja juodaan ensimmäinen viinilasillinen.

4 UR HATZ Perheenpää kastaa(pesee) kätensä ilman rukousta. Läsnäolevat voivat tehdä samoin. KARPAS - VIHANNESTEN SUOLAVETEEN KASTAMINEN Otetaan retiisejä tai hieman persiljaa ja kastetaan ne suolaveteen. Ennen syömistä sanotaan seuraava rukous: Kiitetty olet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka oiet luonut maassa kasvavan hedelmän. JAHATZ - AFlKOMAN PIILOTETAAN Keskimmäinen matsa jaetaan kahtia ja toinen suurempi puolisko pannaan piiloon afiko mania varten. MAGID - KERTOMUS On Haggadan tärkein osa jossa kerrotaan Egytistä lähdöstä. Kertomus kerrotaan sukupolvelta toiselle ja selitetään kielellä, jota kaikki ymmärtävät.

5 Löydä erot Löydä viisi eroa kuvien välillä

6 Tämä on köyhyyden leipää, jota esi-isämme söivät Egyptin maassa. Kaikki nälissään olevat tulkoot syömään, kaikki hädässä olevat tulkoot viettamään Pesahia kanssamme! Tänä vuonna olemme täällä, ensi vuonna Israelin maassa. Tänä vuonna olemme orjia, ensi vuonna vapaita ihmisiä. Kananmuna ja luu asetetaan paikoilleen ja matsa peitetään. Toinen viinilasi täytetään ja nuorin läsnäolevista kysyy: Miksi tämä ilta on erilainen kuin muut illat? Kaikkina muina iltoina syömme hapatettua ja happamatonta, (hapatettua leipää ja myös happamatonta matsea) tänä iltana vain happamatonta. Kaikkina muina iltoina syömme kaikenlaisia yrttejä, tänä iltana vain katkeria yrttejä. Kaikkina muina iltoina emme kasta (vihanneksia) edes kertaakaan, tänä iltana kaksi kertaa. Kaikkina muina iltoina syömme istuen suorina sekä nojaillen, tänä iltana kaikki istuvat nojaillen. Matsa otetaan esille ja läsnäolevat vastaavat.

7 Olimme faaraon orjia Egyptissä, mutta Herra, meidän Jumalamme, johdatti meidät pois sieltä voimakkaalla kädellään ja ojennetulla käsivarsillaan. Ellei Pyhä, kiitetty olkoon Hän, olisi johdattanut isiämme Egyptistä, me, meidän lapsemme ja meidän lapsenlapsemme olisimme yhä faaraon orjina Egyptissä. Ja vaikka olemme kaikki viisaita, älykkäitä, vanhoja, kaikki Toora-oppineita, meidän velvollisuutemme on kertoa lähdösta Egyptin maasta. Mitä enemmän siitä kerromme, sitä parempi.

8 Toorassa puhutaan neljästä lapsesta: Yksi on viisas, yksi on paha, yksi on yksinkertainen ja yksi ei ymmärrä kysyä. Viisas kysyy: Mitkä ovat ne todisteet, lait ja käskyt, jotka Herra, meidän Jumalamme, on määrännyt teille? (5 Moos. 6:20) Silloin sinun pitää opettaa hänelle Pesah juhlan määräysten mukaisesti, ettei Pesah-uhrin nauttimisen jälkeen pidä enää syöda jälkiruokaa. Paha kysyy: Mitä tämä jumalanpalvelus merkitsee teille? (2 Moos. 12:26) Hän sanoo siis teille eikä itselleen! Koska hän näin jättäytyy seurakunnan ulkopuolelle, hän on kieltänyt kaiken olennaisen, ja silloin sinun tulee vaientaa hänet sanomalla: Sen tähden, mitä Herra teki minun hyväkseni lähtiessäni Egyptistä! (2 Moos. 13:8) Minun vuokseni eikä hänen (pahan vuoksi); jos hän olisi ollut siellä, häntä ei olisi vapautettu. Yksinkertainen poika kysyy: Mitä tämä on? (2 Moos. 13:14) Hänelle sinun on vastattava: Herra johdatti meidät ulos Egyptistä, orjuuden pesästä, vahvalla kädellään. (2 Moos. 13:14) Ja se, joka ei ymmarrä kysyä: Sinun tulee itse aloittaa keskustelu hänen kanssaan. Niin kuin on kirjoitettu: Tänä päivänä sinun tulee kertoa lapsillesi ja sanoa: Sen tähden, mitä Herra teki minun hyväkseni lähtiessäni Egyptistä! (2 Moos. 13:8)

9 Matsa peitetään, viinilasi kohotetaan ja kaikki lausuvat yhdessä: Tämä lupaus on ollut isiemme ja meidän tukena ja turvana: meitä ei ole yritetty tuhota vain kerran, vaan meitä vastaan on noustu sukupolvesta sukupolveen, mutta Pyhä, kiitetty olkoon Hän, on pelastanut meidät heidän käsistään. Kastetaan sormi viinilasiin ja valutetaan kolme tippaa lautaselle.kaikki yhdessä sanovat: Veri, Tuli ja Savupatsaat. (Joel 3:3) Jokaisen vitsauksen kohdalla kastetaan sormi viinilasiin ja annetaan pisaran valua vadille. Veri, Sammakot, Sääsket, Paarmat, Karjarutto, Paiseet, Rakeet, Heinäsirkat, Pimeys, Esikoisten kuolema

10

11 Kuinka paljon hyvää Jumala onkaan tehnyt meille! Jos Hän olisi johdattanut meidät Egyptin maasta mutta ei rangaissut egyptiläisiä, Jos Hän olisi rangaissut heitä mutta ei heidän jumaliaan, Jos Hän olisi rangaissut heidän jumaliaan mutta ei heidän esikoisiaan, Jos Hän olisi surmannut jokaisen esikoispojan mutta ei olisi antanut meille heidän omaisuuttaan, Jos Hän olisi antanut meille heidän omaisuutensa mutta ei olisi jakanut merta kahtia, Jos Hän olisi jakanut meren kahtia mutta ei olisi johdattanut meitä sen halki, Jos Hän olisi johdattanut meidät sen halki mutta ei olisi antanut meidän vihollisemme hukkua siihen, Jos Hän olisi antanut vihollisemme hukkua siihen, mutta ei olisi huolehtinut meistä autiomaassa neljäkymmentä vuotta, Jos Hän olisi huolehtinut meistä autiomaassa neljäkymmentä vuotta, mutta ei olisi antanut meille mannaa syötäväksi, Jos Hän olisi antanut meille mannaa syötäväksi mutta ei olisi antanut meille Sapatin, Jos Hän olisi antanut meille Sapatin, mutta ei olisi johdattanut meitä Siinain vuorelle, Jos Hän olisi johdattanut meidät Siinain vuorelle mutta ei olisi antanut meille Tooraa, Jos Hän olisi antanut meille Tooran mutta ei olisi johdattanut meidät Israelin maahan, Jos Hän olisi johdattanut meidät Israelin maahan mutta ei olisi rakentanut meille temppeliä, Etsi Afikoman!

12

13 Rabban Gamlielilla oli tapana sanoa: Se, joka ei puhu näistä kolmesta asiasta Pesahjuhlan aikana, ei ole täyttänyt velvollisuuttaan. Ne ovat: Pesah uhri Matsa, happamaton leipä ja katkerat yrtit Pesah uhria esi-isämme söivät Temppelin aikana. Miksi? Siksi, että Pyhä, kiitetty olkoon Hän, hyppäsi yli isiemme talot Egyptissä. Niin kuin on kirjoitettu: Se on Pesah-uhri Herralle, joka hyppäsi isiemme talojen ylii Egyptissä, antoi vitsausten tulla egyptiläisten ylle, mutta pelasti meidän talomme! Silloin kansa kumartui ja heittäytyi maahan. (2 Moos. 12:27) Matsa otetaan esille ja sanotaan: Syömme Matsaa, happamatonta leipää. Miksi? Siksi, että isiemme taikina ei ehtinyt nousta, ennen kuin kuningasten Kuningas, Pyhä, kiitetty olkoon Hän, ilmestyi heidän eteensä ja vapautti heidät. Niin kuin on kirjoitettu: Egyptistä tuomastaan taikinasta he leipoivat happamattomia leipiä, sillä taikina ei ollut noussut, koska heidät ajettiin pois Egyptistä eivätkä he ehtineet valmistaa matkaevästänsä. (2 Moos. 12:39). Syömme Maroria, katkeraa yrttiä Miksi? Siksi, että egyptiläiset katkeroittivat isiemme elämän Egyptissä. Niin kuin on kirjoitettu: He katkeroittivat heidän elämänsä kovalla työllä, savella ja tiilikivillä ja kaikenlaisella peltotyöllä. He panivat heidät tekemään raskasta orjatyötä (2 Moos. 1:14).

14 Kallistutaan vasemmalle ja juodaan toinen lasillinen viiniä. Kiitetty olet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka luot viiniköynnöksen hedelmän. RACHTZA Käsien pesu (Netilat Jadaaim) Kaikki kastavat kätensä ja lausuvat seuraavan siunauksen: Kiitetty oiet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka on pyhittänyt meidät käskyillään ja määrännyt meidät kastamaan kätemme. MOTSII Nostetaan kolme Matsa leipää ja siunataan ne näin: Kiitetty oiet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka antaa maan tuottaa satoa. MATSA Esilukija ottaa palasen ylimmäisestä ja keskimmäisestä matsasta ja antaa niistä myös muille. Kiitetty olet sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka on pyhittänyt meidät käskyillään ja määrännyt meidät syömään happamatonta leipää.

15 MAROR Maror kastetaan harosetiin ja ne syödään yhdessä. Kiitetty olkoon Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka on pyhittänyt meidät käskyillään ja määrännyt meidät syomään maroria. (katkeria yrttejä). KORECH (Matsa ja Maror) Sitten syödään maror alimmasta matsasta lohkaistun palasen kanssa seuraavan kappaleen lukemisen jälkeen. Pyhän Temppelin muistoksi, Hillelin esimerkin mukaan. Niin teki Hillel, kun pyhä Temppeli vielä oli pystyssä: Hän söi Pesah-lammasta, matsaa ja maroria kaikkia yhdessä tehdäkseen niin kuin on käsketty: Syökööt lihan happamattoman leivän ja katkerien yrttien kanssa. (2 Moos. 12:8) ATERIOINTI SHULCHAN ORECH Syödään Seder ateria hyvää ruokahalua! TSAFUN - AFIKOMAN Kuka löysi afikomanin? Syödään osa afikoman- matsasta ja sen jälkeen ei enään syödä mitään.

16 Kuka ei kuulu tänne? Daavid Faarao Ahasveros haroset karpas peruna yksinkertainen paha viisas Faaraon tytär Amram Jochevet

17

18 RUOKA RUKOUS - BIRKAT HAMAZON Kiitetty olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman valtias, joka ravitset koko maailman hyvyydessäsi, armossasi, laupeudessasi ja rakkaudessasi. Hän antaa leivän kaikille, sillä hänen rakkautensa on ikuinen. Suuressa hyvyydessään hän ei ole koskaan jättänyt meitä ilman ruokaa, eikä meiltä tule koskaan sitä puuttumaan hänen suuren nimensä tähden. Herra hankkii leivän ja ruokkii kaikki; hän on hyvä kaikille ja valmistaa ruuan kaikille. Kiitetty olkoon Herra, joka ylläpitää kaikkia. Meidän Jumalamme ja meidän isiemme Jumala: Kunpa mieleesi tulisi näkyvä ja kuuluva muisto meistä, ja se tavoittaisi Sinut, löytäisi armon silmissäsi ja toisi mieleesi meidät ja esi-isämme. Muista Messiasta, palvelijasi Daavidin poikaa, ja Jerusalemia, pyhää kaupunkiasi,äläkä unohda kansaasi Israelia. Suo meille pelastus, onni, sekä armo, rakkaus ja laupeus. Anna meille elämä ja rauha viettäessämme nyt happamattoman leivän juhlaa. Herra, meidän Jumalamme, muista ja varjele meitä tänään ja anna meidän elää. Pelastuksen ja rakkautesi tähden pyydämme ymmärtäväisyyttä ja suopeutta. Sääli ja auta meitä, sillä me käännymme puoleesi; olethan Sinä laupias ja armollinen Jumala. Rakenna pian uudestaan Jerusalem, pyhä kaupunki, vielä meidän päivinämme. Kiitetty olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, joka hyvyydessäsi rakennat Jerusalemin uudestaan. Amen! Armollinen Jumala, anna meidän ansaita Messiaan ajan ja ikuisen elämän. Messias on Kuninkaansa pelastuksen linnake ja osoittaa ikuisesti rakkautta Herran voitelemalle Daavidille ja tämän jälkeläisille. Taivaallisen rauhan luoja, suo rauha myös meille ja koko Israelille. Amen! Pelätkää Herraa, Hänen pyhät olentonsa, sillä häntä pelkääviltä ei puutu mitään. Nuoret leijonat kärsivät puutetta ja näkevät nälkää, mutta niiltä jotka etsivät Herraa, ei puutu mitään hyvää. Kiittakää Herraa, sillä Hän on hyvä, Hänen rakkautensa on ikuinen. Sinä ojennat kätesi ja ravitset hyvyydessäsi kaikki. Siunattu on se, joka turvautuu Herraan ja jonka tukena Herra on. Olin kerran nuori, nyt olen jo ikääntynyt, mutta en ole koskaan nähnyt oikeamielistä hylättynä enkä hänen lapsiensa kerjäävän leipää. Herra antaa kansallensa voimaa, Herra siunaa kansaansa rauhalla.

19 Kiitetty olet Sinä, Herra, meidän Jumalamme, maailman Kuningas, joka luot viiniköynnöksen hedeimän. Kallistutaan vasemmalle ja juodaan kolmas lasillinen. Avataan ulko-ovi Eliahulle, joka jonain päivänä tulee ilmoit tamaan, että messiaaninen aika on lähellä. Vuodata vihasi niiden kansojen ylle, jotka eivät Sinua kunnioita, ja niiden valtakuntien yli, jotka eivät julista nimeäsi, sillä ne ovat tuhonneet Jaakobin ja autioittaneet hänen asuin sijansa. (Psalmi 79: 6-7) Kaada raivosi heidän päällensä ja anna kiukkusi kohdata heitä. (Psalmi 69:25) Aja kiukullasi heitä takaa ja hävitä heidät Herran taivaan alta. (Valit. 3:66) HALLEL Kaadetaan neljäs lasillinen ja luetaan Hallel-rukous: Älä meille, Herra, älä meille, vaan omalle nimellesi anna kunnia ystävyytesi ja uskollisuutesi tähden. Miksi vieraat kansat sanovat: «Missä heidän Jumalansa on?» Meidän Jumalamme on taivaassa, Hän tekee mitä Hän tahtoo. Heidän epäjumalansa ovat hopeaa ja kultaa, ihmiskätten tekemiä. Niillä on suu, mutta ne eivät puhu, niillä on silmät, mutta ne eivät näe. Niillä on korvat, mutta ne eivät kuule, Niillä on nenä, mutta ne eivät haista. Niillä on kädet, mutta ne eivät kosketa, niillä on jalat, mutta ne eivät kävele, eivätka ne puhu mitään. Niiden tekijöistä tulee samanlaisia, kaikista jotka niihin luottavat. Israelilaiset luottakoot Herraan, Hän on heidän apunaan ja kilpenään. Aaronin suku luottakoon Herraan, Hän on heidän apunaan ja kilpenään. Jotka Herraa pelkäävät, luottakoot häneen, Hän on heidän apunaan ja kilpenään.

20

21

22 Kuka tietää, mitä yksi tarkoittaa? Kuka tietää, mitä yksi tarkoittaa? Minä tiedän, mitä yksi tarkoittaa. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä kaksi tarkoittaa? Minä tiedän, mitä kaksi tarkoittaa. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä kolme tarkoittaa? Minä tiedän, mitä kolme tarkoittaa. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä neljä tarkoittaa? Minä tiedän, mitä neljä tarkoittaa. Neljä esi-äitiä Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä viisi tarkoittaa? Minä tiedän, mitä viisi tarkoittaa. Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä kuusi tarkoittaa? Minä tiedän, mitä kuusi tarkoittaa. Kuusi osaa Mishnaata. Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä seitsemän tarkoittaa? Minä tiedän, mitä seitsemän tarkoittaa. Seitsemän viikonpäivää. Kuusi osaa Mishnaata. Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä kahdeksan tarkoittaa? Minä tiedän, mitä kahdeksan tarkoittaa. Kahdeksantena päivänä ympärileikkaus. Seitsemän viikonpäivää. Kuusi osaa Mishnaata. Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä yhdeksän tarkoittaa? Minä tiedän, mitä yhdeksän tarkoittaa. Yhdeksän raskauskuukautta. Kahdeksantena päivänä ympärileikkaus. Seitsemän viikonpäivää. Kuusi osaa Mishnaata.Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä kymmenen tarkoittaa? Minä tiedän, mitä kymmenen tarkoittaa. Kymmenen käskyä. Yhdeksän raskauskuukautta. Kahdeksantena päivänä ympärileikkaus. Seitsemän viikonpäivää. Kuusi osaa Mishnaata.Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on meidän Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä yksitoista tarkoittaa? Minä tiedän, mitä yksitoista tarkoittaa. Yksitoista tähteä Joosefin unessa. Kymmenen käskyä. Yhdeksän raskauskuukautta. Kahdeksantena päivänä ympärileikkaus. Seitsemän viikonpäivää. Kuusi osaa Mishnaata. Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä kaksitoista tarkoittaa? Minä tiedän, mitä kaksitoista tarkoittaa? Kaksitoista kantaheimoa. Yksitoista tähteä Joosefin unessa. Kymmenen käskyä. Yhdeksän raskauskuukautta. Kahdeksantena päivänä ympärileikkaus. Seitsemän viikonpäivää. Kuusi osaa Mishnaata. Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa. Kuka tietää, mitä kolmetoista tarkoittaa? Minä tiedän, mitä kolmetoista tarkoittaa. Kolmetoista Jumalan ominaisuutta. Kaksitoista kantaheimoa. Yksitoista tähteä Joosefin unessa. Kymmenen käskyä. Yhdeksän raskauskuukautta. Kahdeksantena päivänä ympärileikkaus. Seitsemän viikonpäivää. Kuusi osaa Mishnaata. Viisi Mooseksen kirjaa. Neljä esi-äitiä. Kolme esi-isää. Kaksi laintaulua. Yksi on Jumalamme, joka on taivaassa ja maassa.

23 רח' המלך ג'ורג' 48 ירושלים. ת.ד. 92 טל': פ ק ס: מייל:

24 ENSI VUONNA JÄLLEENRAKENNETUSSA JERUSALEMISSA! פינית

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP.

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Profeetta Daniel Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Vankeina Baabelissa Päivän aihe: Danielin kirjan 1. luku ja 2:27 49. Israelin kansa teki jatkuvasti syntiä Herraa vastaan

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun vihittävät ovat saaneet todistuksen siitä, että avioliiton solmimiselle ei ole estettä. Kirkollisesti vihittävien tulee

Lisätiedot

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2)

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) 1 MESSIAANINEN JUUTALAISUUS Väinö Hotti 1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) Tehosteet: Väinö Hotti Ensimmäisellä vuosisadalla syntyi ei-juutalainen kristillisyys. Juutalaisen identiteetti

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Kiertokirje Huhtikuu 2015

Kiertokirje Huhtikuu 2015 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti (Hebr 13:8) Kiertokirje Huhtikuu 2015 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia veljiä ja sisaria koko maanpiirin yllä Herran Jeesuksen Kristuksen

Lisätiedot

Kiertokirje Lokakuu 2011

Kiertokirje Lokakuu 2011 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti ( Hebr. 13:8) Kiertokirje Lokakuu 2011 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kalliissa nimessä 1 Moos.

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012 106 Luterilainen 4/2012 MARTTI LUTHER Haanokin poisottaminen Erityisesti merkillepantavat ja syvälle sydämeen painettavat ovat siis sanat siitä, että Haanok on viety täältä ja otettu vastaan, eikä tekijänä

Lisätiedot

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi?

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi? Taivaan kansalaisina maailmassa Joh. 15:10-17 10. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. 11. "Olen puhunut

Lisätiedot

VIRSIKIRJAN JUMALANPALVELUSLIITE

VIRSIKIRJAN JUMALANPALVELUSLIITE VIRIKIRJAN JUMALANPALVELULIITE Merkkien selitykset: L Liturgi P Pappi E Esilukija eurakunta * eurakunta seisoo. + Liturgi tai pappi siunaa seurakunnan ristinmerkillä. (+) Liturgi, pappi tai esilukija voi

Lisätiedot

Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla?

Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla? 1 Luentomoniste Missio Järvenpää 11.12.2012 Kari Sirén Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla? Jumala ja aika Jumala on Jumala nykyhetkessä. Nimekseen Hän on ilmoittanut Minä olen. 2 Ms 3:13-15.

Lisätiedot

Pelastus kuuluu kaikille

Pelastus kuuluu kaikille 1 Roomalaiskirjeen selitys 26 Room. 10: 5 21 Pelastus kuuluu kaikille Kuten jo moneen kertaan on todettu, tässä nyt käsittelyn alla olevassa Paavalin Roomalaiskirjeessä pääteemana on se, miten ihmisestä

Lisätiedot

Jumalattomalle ei kelpaa mikään

Jumalattomalle ei kelpaa mikään Jumalattomalle ei kelpaa mikään Väärämieliseksi tuomariksi syyttäminen Jumalan kieltäjät kuten ateistit, evolutionistit ja vapaa-ajattelijat syyttävät Jumalaa jatkuvasti siitä, että tämä tuomitsee ihmisiä

Lisätiedot

KIERTOKIRJE Joulukuu 2012

KIERTOKIRJE Joulukuu 2012 ,,Jeesus Kristus on sama, eilen, tänään ja,, iankaikkisesti. (Hebr. 13:8) KIERTOKIRJE Joulukuu 2012 Maranatha! Meidän Herramme, tule!,,maranatha oli tunnussana alkuseurakunnan uskovien keskuudessa. He

Lisätiedot

Teollisuuslaitoksen, toimiston tai muun työpaikan siunaaminen

Teollisuuslaitoksen, toimiston tai muun työpaikan siunaaminen Teollisuuslaitoksen, toimiston tai muun työpaikan siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan teollisuuslaitos, toimisto tai muu työpaikka. Rukoushetken

Lisätiedot

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Mitä on olla oma itsensä? (Olla oma itsensä II) Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Ihmisen ainoa onni ja autuus, hänen ainoa sielullinen ja henkinen pelastuksensa on siinä, että hän on oma itsensä, että

Lisätiedot

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 Meillä on tämän päivän evankeliumissa jälleen uusi todistus tästä kalliista totuudesta: Herran meidän Jumalamme sydämen väkevä tahto

Lisätiedot

Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21

Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21 Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21 13.Muuan mies kansanjoukosta sanoi Jeesukselle: "Opettaja, sano veljelleni, että hän jakaisi kanssani perinnön." 14.Hän vastasi miehelle: "Ihminen, kuka

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Aaronin pappeus 2014 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Aaronin pappeus 2014 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2013 Intellectual

Lisätiedot

Kun usko petti. Opetuslapsen muistelmia.

Kun usko petti. Opetuslapsen muistelmia. Kun usko petti. Opetuslapsen muistelmia. 1. Olen nähnyt hautajaisissa ihmisten itkevän. Kun ruumis on maahan laskettu ja saattajat seisovat haudan partaalla kuunnellen papin sanoja, olen nähnyt semmoistenkin

Lisätiedot

Jumala ei ole hylännyt kansaansa

Jumala ei ole hylännyt kansaansa 1 Roomalaiskirjeen selitys 28 Room. 11:1 10 Jumala ei ole hylännyt kansaansa Edellä olemme käsitelleet sitä, kuinka apostoli Paavalin mukaan juutalaisten yritys saavuttaa Jumalalle kelpaaminen hänen lakiaan

Lisätiedot

Viimeisen pasuunan partituuri Ilm. 10

Viimeisen pasuunan partituuri Ilm. 10 Kertausta: Ilm:n näkyosa alkoi taivaassa Jumalan valtaistuinsalista, missä Kristus otti 7:llä sinetillä suljetun Uuden Testamentin kirjakäärön ainoana, joka oli mahdollinen sen kirjan aukaisemaan. (4-5)

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

Pelkoa ei rakkaudessa ole

Pelkoa ei rakkaudessa ole Pelkoa ei rakkaudessa ole Jumalan Armoa ja Rauhaa teille hyvät ystävät! On hieno asia se, kun saamme vapaasti kokoontua Jumalan sanan äärelle. Tätä herkkua ei kaikissa maissa ole. Monet kristityt joutuvat

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Pyhäkoulu 2015. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Pyhäkoulu 2015 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Pyhäkoulu 2015 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2014 Intellectual Reserve,

Lisätiedot

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI Kylväjävertaus sisältää monta tärkeää näkökulmaa kristityksi tulemisen prosessista. Alla katkelma Matt. 13:13-23: 13. Minä puhun heille vertauksin siksi, että he näkevin

Lisätiedot

Uusi alku 12 Jeesus kutsuu opetuslapsensa Mark 3:7-19 Savonlinnan Tuomiokirkko, 21.4.2010

Uusi alku 12 Jeesus kutsuu opetuslapsensa Mark 3:7-19 Savonlinnan Tuomiokirkko, 21.4.2010 1 Uusi alku 12 Jeesus kutsuu opetuslapsensa Mark 3:7-19 Savonlinnan Tuomiokirkko, 21.4.2010 Edellä olemme käsitelleet ns. Kapernaumin väittelyitä. Niissä Markus kuvaa sitä, kuinka Jeesuksen julkinen toiminta

Lisätiedot

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31

ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 ITSENSÄ TUTKIMINEN Matt. 21:28-31 28. "Miten teistä on? Miehellä oli kaksi poikaa. Hän meni ensimmäisen luo ja sanoi: 'Poikani, mene tänään työhön viinitarhaan'. 29. Tämä vastasi: 'En halua'. Jälkeenpäin

Lisätiedot

15. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 6: 24-33.

15. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 6: 24-33. 15. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 6: 24-33. Koko Vapahtajamme vuorisaarnaa, josta tämä evankeliumi on otettu, meidän on pidettävä käskynä Hänen opetuslapsillensa, kuinka heidän

Lisätiedot